Utegården Hälsingland Bed & Breakfast

Start | Hälsingegårdsboende | B&B Utegården | Fäboden | Aktiviteter | Hästar | Trädgården | Kuriosa | Naturupplevelser | Länkar | Hitta | Kontakt

Vargen

Älgnäs 2011-02-20

Jag älskar vintern med dess alla möjligheter till skidåkning och naturupplevelser. Så fort jag får möjlighet så sätter jag på mej skidorna och ger mej iväg- direkt från trappen hemmavid.

Vilka möjligheter- jag kallar längdskidåkning för Nordens Qigong eller gratis SPA för själen. När jag ideligen fått spåra i vinter tänker jag på att förra säsongen betalde jag en nätt summa för att gå på Gym. Ibland stod jag då vid en apparat som likande mina starka stavtag i motvind eller djupsnö. Nu kostar det inget och jag blir stark både i benmuskler och i rygg.

För drygt en månad sen, innan de sista snöfallen, var isen nästan synlig på Tönnångerssjön och jag skidade lätt över till fäbodarna i Mossviken som är mitt favoritmål. Strax innan fäboden i höjd med Hovrättsudden lyste det rött i snön och jag blev nyfiken. En stor blodig slaktplats var det, där något djur blivit slaget men inga som helst rester mer än några få hårstrån som kunde härstamma från rådjur eller älg. Högst förbryllande och med många olika spår i snön. Några spår kände jag inte igen – de ingick inte i min spårrepertoar så att säga och jag blev ytterst fundersam. Ganska stora, smala och med klor.Jag följde spåren in i skogen men blev inte klokare när snön djupnade.

Jag skidade iväg vidare mot vår fäbod Nedervallen och kände igen lospåren vid några av stugorna. Fortsatte upp mot Övervallens fäbod och där blev jag verkligen överraskad. Så många älglegor i skogen har jag aldrig sett, ett tjugotal. Här tycktes de ha sitt favoritviloställe. Även ungtallarnas avbitna toppar vittnade om det.

Skidorna gled lätt i spåren och jag passade på att utvidga mitt spårrevir med lite längre tur ut mot Mossvikstorpet. På vägen hem passerade jag igen den dramatiska blodnedsölade platsen och rös lite lätt. Lite lätt nysnö färgade det hela mera rosa.

En vecka gick och jag vande mej att åka förbi Hovrättsudden vid mina skidturer. Men kunde inte sluta undra, vem, vad och så noggrant! Så ringde jag då min allvetande spårarkompis Torsten i Småströmmarna. Kunde han komma? Ja, på söndag morgon. Torsten på skoter och jag på skidor. Med kännarmin gick han omkring och “fundrade”. Nu var spåren mycket vindpåverkade, inte särskilt synliga och fler djur hade passerat men han fann det ytterst intressant. Var det lo som slagit och var det rådjur eller älg som blivit offer? Vi skildes åt utan att ha rett ut det hela och mer snö kom under veckan.

Läste så ortstidningen om förra helgens viltspårare och deras resultat. Blev förvånad över att de inte rapporterat några lodjur från våra trakter, så jag ringde upp och berättade. Kunde inte låta bli att fundera högt över det slagna djuret och att det överraskat mej så, med att inga som helst benrester eller andra spår fanns kvar. Hade jag inte tänkt på varg, undrade spårrapportören? Varg? Ja, varg! Jag ringde naturligtvis Torsten och frågade. Javisst var det varg och inte bara en utan flera. Torsten hade stannat kvar sen jag åkt hem, gått runt lite och återvänt dagen därpå. Då hittade han den skyddade platsen dit de burit det rivna djuret i delar och kunde tydligt identifiera spår efter tre vargar!

Ja, när vi flyttade hit upp från Stockholmsförorten för många år sen var vi så nöjda med att vi hade så nära till de “fyra stora”: Söderhamn, Bollnäs, Gävle och Sandviken. Vår by Älgnäs låg så att säga mitt i- nära till allt. Städer, natur och kultur. Idag när jag tog söndagsskidturen ändrade jag mitt “nära till de fyra stora” till “nära till de fem stora”: här har jag nu mött björn, sett spår av lo, järv och varg och sett Kungsörnen segla över himlen under de senaste fem åren.

Tanken svindlar och jag förstår att vi bor mitt i Ödmårdens rike!

Carin Gisslén-Schönning

<< Tillbaka till Naturupplevelser

Utegården i Älgnäs - Boende, Natur och Kultur, Hästar, Fäbod, aktiviteter, Naturupplevelser i Hälsingland
Kontakt

Per-Olof & Carin Gisslén-Schönning
Älgnäs 607, 823 92 Holmsveden

tel: +46 (0) 703-98 37 83
tel: +46 (0) 270-42 20 83
info@utegarden.se

Bokning kan ske brevledes, per telefon eller via e-mail


Per-Olof & Carin Gisslén-Schönning

Mer kontaktinfo med karta klicka här >>

Följ oss på Facebook >>