Utegården Hälsingland Bed & Breakfast

Start | Hälsingegårdsboende | B&B Utegården | Fäboden | Aktiviteter | Hästar | Trädgården | Kuriosa | Naturupplevelser | Länkar | Hitta | Kontakt

Möte med Björnen

Om björnfrossa och om livet på landet som härdar och överraskar!

Jag såg verkligen fram emot kvällscykelturen till fäboden, den 16 maj efter en lång dag på jobbet och den snabba middagen. Nu skulle alla tankar få sorteras och komma till ro medan jag plockade ris och grenar efter vinterns avverkning vid fäbodstugan.

Samojedhunden Sippa skuttade fritt och lycklig efter den bilfria skogsvägen. Fågelsången brusade och alla ljusgröna bladnyanser riktigt glänste i kvällssolen. Och jag såg för min inre syn, att hela tunet skulle vara fyllt till brädden av vitsippor.

Med många djupa andetag syresatte jag hela mej och drog ner mössan lite då det drog en frisk vind från Tönnångerssjön. Strax framme vid vinterns avlägg, ställde jag cykeln mot en brädstapel och drog in nya dofter i lungorna. Alla åkrar var gödslade med urinbrunnarnas vinterförråd.

I ögonvrån såg jag hur en ovanligt stor och rödbrun hare skuttade in i skogen hare eller var det en överviktig räv. Märkligt, men vi tog fäbodstigen med snabba steg, Sippa och jag för att komma fram.

Av med extra jacka, fram med kratta och arbetshandskar. Tänk vilken fröjd att få känna arbetsglädje inför kvällspasset!

Jag svepte förnöjt med blicken bortom gärdgården där utglesningen av tallar blev så bra. Men vad var det mellan tallarna bara 100 meter bort. Något brunt som rörde sig?! Snabb inkallning av Sippa och en extra koll.

Ja, sannerligen en BJÖRN, strax utanför gärdsgården. Djupandning och reptilhjärnan signalerade: du ser i syne! Jag backade in i fäbodstugan där jag stängde in hunden samtidigt som jag kunde konstatera att det nog var en fjolårsunge som nyfiket satt på sin rumpa och vädrade åt höger och åt vänster. Vinden låg på åt vårt håll och luften var fylld av stark urindoft från åkrarna runt omkring oss. Länge satt den där och jag stod där jag stod, säkrad med gärdsgården oss emellan och en utmärkt reträttplats in i stugan.

Inget hände, så jag tog mej för att pröva några kulningsstrofer med starka rösten. Fortfarande, inget hände. Den verkade inte ha vädringskoll på mej utan bara satt där som tjuren Ferdinand och luktade. Då hämtade jag mobiltelefonen och ringde Peo och berättade. Möjligtvis uppsnappade den min röst nu, för plötsligt reste den sig och i sakta mak, vandrade den längre in i skogen ner mot sjön. Men krattningen och risdragningen - hur skulle det bli nu?.

Skulle jag behöva ge mej av hemåt på en gång? Nej, det hela var så overkligt och så lugnt så jag bestämde mej för att göra det jag hade tänkt. Men nog hade jag ögon även i nacken hela tiden, och nu fick jag användning av hela min sångrepertoar. För låta ska man ju göra eller?

Tankarna for åt olika håll och plötsligt så fick den överviktiga räven en möjlig förklaring. Kunde det ha varit årets lilla unge som prövade några skutt ute i åkerkanten.

Gissa om jag sjöng högt när jag sen skulle cykla hem, utan skydd varesig av gärdsgård eller av fäbodstuga! Men björnfrossan, den klarade jag mej ifrån!/Carin

<< Tillbaka till Naturupplevelser

Utegården i Älgnäs - Boende, Natur och Kultur, Hästar, Fäbod, aktiviteter, Naturupplevelser i Hälsingland
Kontakt

Per-Olof & Carin Gisslén-Schönning
Älgnäs 607, 823 92 Holmsveden

tel: +46 (0) 703-98 37 83
tel: +46 (0) 270-42 20 83
info@utegarden.se

Bokning kan ske brevledes, per telefon eller via e-mail


Per-Olof & Carin Gisslén-Schönning

Mer kontaktinfo med karta klicka här >>

Följ oss på Facebook >>